La baixa visió és la condició visual que pateix una persona que té una reducció important de la seva visó, que no millora utilitzant ulleres o tractaments de cirurgia i que suposa una incapacitat per a realitzar tasques de la vida quotidiana.
Problemes de reconeixement:
Les persones amb ceguesa són socialment identificables mercès al bastó blanc que utilitzen per desplaçar-se o la companyia d’un gos pigall.
Ara bé, les persones amb baixa visió sovint no volen ser identificats com a tals, perquè psicològicament encara es compten entre “les persones que hi veuen”. A més, temen veure’s discriminats socialment si reconeixen la seva circumstància visual.
Nosaltres, com a Associació Discapacitat Catalunya: B1+B2+B3, considerem imprescindible que les persones en el 10% o inferior de resta visual (on es situa la ceguesa legal) vagin sempre amb el seu bastó, o el seu gos pigall, fins i tot quan la seva circumstància visual permeti moure’s amb relativa seguretat.
A les persones amb baixa visió (entre el 50 i el 10% de resta visual) creiem que els ajudarà molt tenir un sistema de reconeixement similar al bastó de cec, però diferent d’aquest. Especialment en el cas dels que anomenem “B2 baixos” (entre el 30 i el 10% de resta visual).
Cercant solucions: La plaqueta “Tinc Baixa Visió”:
Hem seguit l’evolució de diverses iniciatives al respecte: el bastó blanc curt, el bastó verd, la plaqueta identificativa alemanya (amb fons groc i tres cercles negres) i finalment la plaqueta identificativa “Tinc baixa visió”. Iniciativa sorgida a l’associació Begisare, de Guipúscoa, integrada, com nosaltres a la Federació “Acción Visión España” on, tots plegats, l’hem feta nostra i provem de difondre aquest distintiu per afavorir el tracte adient envers aquest grup de població.
La iniciativa parteix de la necessitat de les persones amb baixa visió de fer-se visibles a la societat i ideà una escarapel·la amb un cercle verd delimitat per un contorn negre i, en el centre, un punt negre, al seu torn inscrit en una circumferència blanca amb el lema “Tinc Baixa Visió” (o també en els altres idiomes oficials a Espanya).
Begisare, a més, ha desenvolupat dues apps molt interessants: tengobajavision, on s’explica les característiques de les malalties que causen baixa visió i tengobajavisionvr, que, amb unes ulleres 3D, simula diferents discapacitats visuals per conscienciar els vidents al respecte.
Amb la introducció del distintiu “Tinc Baixa Visió” pretenem que la població general ens identifiqui com a persones amb discapacitat visual, contribuint així a la comprensió dels nostres problemes, a la millora de la nostra autonomia i, en definitiva, la millora de la qualitat de vida del col·lectiu.
Nosaltres creiem que els avantatges d’utilitzar la plaqueta “Tinc baixa visió” superen amb escreix els desavantatges que poden resultar de la discriminació social que algun sector pot exercir sobre cada individu. Disposem de tríptics de divulgació al respecte, destinats a qualsevol que desitgi conèixer més sobre el tema i de les plaquetes, que regalem als nostres socis que la requereixen.
Al tríptic expliquem que no t’has de sorprendre si caminen poc a poc i paren de cop, es dirigeixen en la teva direcció sense apartar-se, si s’ensopeguen sovint, si no et saluden, encara que et coneguin o si et demanen ajuda.
També expliquem com donar-los un cop de mà: Sigues comprensiu, apartat tu si es dirigeix en la teva mateixa direcció, saluda’l tu si et creues amb ell i pregunta-l’hi si necessita ajuda.