L’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 és una entitat sense ànim de lucre, inscrita al registre d’associacions de la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el número 14.965, amb data 17 de febrer de 1994, i declarada d’utilitat pública pel Ministeri de l’Interior d’Espanya, el 28 de novembre de 1997.
És tracta de l’única entitat, a Catalunya, que dona serveis globals a qualsevol persona amb discapacitat visual, al marge del seu grau de discapacitat o de la seva nacionalitat. L’Associació té tres objectius principals: MILLORAR la qualitat de vida de les persones amb discapacitat visual a casa nostra; IMPULSAR la investigació de les malalties oculars; i CONTRIBUIR A ERRADICAR la ceguesa evitable a Catalunya i arreu del món.
1) Per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat visual a Catalunya ofereix una sèrie de serveis:
– El Telèfon de l’Ull es un servei gratuït desenvolupat amb Acción Visión España, que posa a disposició de la societat l’experiència de les seves entitats federades per tal d’atendre els afectats i orientar-los en la solució dels seus problemes personals i socials.
– Informació i assessorament sobre les qüestions de caràcter burocràtic o administratiu que afecten a les persones amb discapacitat visual.
– Àrea d’Acompanyaments en Vida Diària tan puntual com regular per aquelles persones que no tenen prou autonomia en mobilitat.
– Àrea de Psicologia, amb atenció individual i en grups d’ajuda mútua, atesa per psicòlegs experts en la discapacitat visual per assolir una millor estabilitat emocional de l’afectat.
– Rehabilitació bàsica, per que la persona amb discapacitat visual aprengui tècniques per aconseguir la màxima autonomia personal possible en cada cas (mobilitat, llar, etcètera).
– Tiflotecnologia, nom que rep la informàtica adaptada a la discapacitat visual a ordinadors, tauletes, mòbils o d’altres ginys electrònics.
– Àrea Educativa, que facilita tècniques adaptades d’estudi per al col·lectiu i l’orienta en les formacions més profitoses per aprofitar les seves característiques personals.
– Àrea Laboral, que orienta i reorienta la persona en la recerca de feina i pot adaptar el lloc de treball a una empresa o, si s’escau, tramitar possibles incapacitats laborals.
– Integració Social, àrea que ofereix cursos, xerrades i formació, tan divulgativa com especialitzada, individual o grupal, a qualsevol col·lectiu de la societat en relació a la discapacitat visual. Només cal contactar-nos i ens desplacem a qualsevol lloc de Catalunya o poden venir fins a l’Associació i fer-la a les nostres instal·lacions.
– Àrea d’Activitats socioculturals, en la què es realitzen unes 100 sortides anuals de tota mena, adaptades a les necessitats del col·lectiu (cinema, teatre, òpera, senderisme, viatges, visites a monuments i museus, conferències, etcètera).
– Assessorament legal, en que s’orienta els socis en la resolució de conflictes de caràcter legal en què es trobin implicats mercès als nostres assessors externs.
2) Per impulsar la investigació:
Recolzem els equips d’estudi aportant les nostres experiències, celebrem el sopar benèfic “Nit de la Visió” i sufraguem el Premi Catalunya per la Investigació de malalties visuals.
3) Contribuïm a erradicar la ceguesa evitable a Catalunya i arreu del món:
Realitzem una campanya constant de prevenció de les malalties visuals on insistim en la conveniència de revisar-se la vista periòdicament.
A més fem donació de material tiflològic (pautes, bastons, etc.) a entitats amb les que hi cooperem en el Tercer Món.
A través del Festival poètic-literari Tiflollibre, en què, a més, reivindiquem l’adaptació de la Cultura per a les persones amb discapacitat visual, recaptem fons amb els què col·laborem amb diferents entitats que s’ocupen de les persones amb discapacitat visual al Tercer i Quart Món.
Per reforçar el finançament de totes tres àrees hem endegat la campanya “Un euro a l’any per la visió”, en la que demanem la població de contribuir amb un euro i a les empreses a destinar un euro de la seva activitat a aquests tres objectius, tota vegada que la discapacitat visual ens afecta (o ens afectarà) tothom.
En ser una Entitat declarada d’Utilitat Pública gaudim d’una fiscalitat molt profitosa per als nostres socis, col·laboradors privats i empreses col·laboradores.
Volem formar una gran família amb les persones relacionades amb el col·lectiu: Els afectats com a socis, els familiars i professionals del món de la visió, així com la societat en general, com a col·laboradors i, finalment però no en darrer terme, aquells que tinguin temps i ganes poden fer de voluntaris en les nostres àrees, d’acompanyament, d’animació o en d’altres àrees que ho desitgin.
Coneix-nos i apropa’t!